Nieuwsgierigheid als superkracht

Nieuwsgierigheid is een van de meest onderschatte krachten in de wereld van leiderschap en innovatie. Rik Vera, bedrijfsfilosoof en auteur, pleit ervoor om deze kracht te herontdekken en actief in te zetten. In een tijd waarin niets meer lijkt zoals het is, wordt nieuwsgierigheid niet alleen een waardevolle eigenschap, maar een noodzakelijke overlevingsstrategie, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
Hij ontwikkelde een meetinstrument voor de nieuwsgierigheid waar leiders gebruik van kunnen maken: de Net Curiosity Score (NCS).
Nieuwsgierigheid als superkracht voor ondernemers en leiders
Rik haalt vaak inspiratie uit Alice in Wonderland. Net als Alice bevinden we ons in een wereld waarin alles constant verandert. Oude regels werken niet meer, en alleen wie zich overgeeft aan nieuwsgierigheid, vindt nieuwe kansen.
Van status quo naar innovatie
Veel bedrijven blijven hangen in de status quo en missen daardoor belangrijke ontwikkelingen. Rik noemt dit ‘naamwoord bedrijven’. Ze zien de wereld zoals die is, niet zoals die zou kunnen zijn. Daartegenover staan ‘werkwoord bedrijven’, die voortdurend nieuwe mogelijkheden verkennen. Ze verzamelen ideeën in drie denkbeeldige dozen:
- Groene doos: ideeën die klein beginnen, maar potentie hebben.
- Oranje doos: innovaties met serieuze groeikansen, zoals AI.
- Rode doos: gemiste kansen, zoals autofabrikanten die Tesla en de Chinese concurrentie onderschatten.
Meetbare nieuwsgierigheid
Om nieuwsgierigheid tastbaar te maken, heeft Rik de Net Curiosity Score ontwikkeld. Met drie simpele vragen kunnen bedrijven meten hoe nieuwsgierig hun medewerkers en organisatie zijn. Wie hoog scoort, is klaar voor de toekomst. Wie laag scoort, heeft werk aan de winkel.
AI als bondgenoot
Volgens Rik kan AI helpen om nieuwsgierigheid te stimuleren door routinetaken over te nemen, zodat er meer tijd overblijft voor exploratie en innovatie. Maar nieuwsgierigheid moet ook een bewuste strategie zijn binnen bedrijven: moedig vragen stellen en experimenteren aan, en leer van fouten en successen.
Rolmodellen maken het verschil
Wat kunnen leiders en ondernemers direct doen? Voorbeeldgedrag tonen. “Als jij nieuwsgierig bent, inspireer je anderen om dat ook te zijn,” zegt Rik. Maak nieuwsgierigheid weer een kernkwaliteit van leiderschap en innovatie.
Meer lezen over Riks inzichten? Lees het volledige artikel hier op MT/Sprout.
Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.