Sport & muziek: een levenslange investering voor een gezond brein

Hoogleraar neurobiologie Erik Scherder heeft de afgelopen jaren een ware doorbraak gemaakt in Nederland met zijn studies over het menselijk brein. Ook brengt hij inzichten over het feit dat muziek en sport hartstikke goed zijn voor je brein! Een goed ontwikkeld brein helpt je bij het maken van keuzes die bij je passen en waar je blij van wordt. Dat werkt nog beter als je daar al vroeg – als kind of tiener – mee begint.
In samenwerking met Gelijke Kansen Alliantie legt Erik Scherder hij uit dat kinderen met een lagere sociaaleconomische status (SES) die kansen niet altijd krijgen. Maar hij zet de voordelen van het opgroeien met muziek en sport – buiten taal en rekenen – duidelijk op een rijtje:
Muziek en sport versterken het brein
Sport en muziek verbeteren de kwaliteit van myeline, een stofje dat signalen tussen hersencellen versnelt en de communicatie tussen belangrijke hersengebieden versterkt. Dit bevordert cognitieve functies zoals plannen, impulscontrole en creativiteit. Een gevarieerde omgeving met activiteiten zoals muziek en sport is essentieel voor een complex en gezond brein.
Sociaaleconomische verschillen en de impact op hersenontwikkeling
Kinderen met een lagere sociaaleconomische status (SES) ontwikkelen vaak minder grijze hersenstof, wat invloed heeft op hun cognitieve groei. Initiatieven zoals de Rijke Schooldag kunnen dit verschil verkleinen door hen toegang te geven tot cultuur, sport en kunst. Dit draagt bij aan een ‘cognitieve reserve’ die de kinderen later bescherming biedt tegen hersenschade.
Muziek, taal en rekenen: een sterke verbinding
Taal- en muziekgebieden in het brein overlappen sterk en worden versterkt door beweging en muziek. Dit ondersteunt vaardigheden zoals rekenen en taal door het activeren van specifieke hersenverbindingen. Het combineren van muziek en dans stimuleert zowel ruimtelijk inzicht als emotionele regulatie.
Een investering voor de rest van je leven
Sport en muziek versterken niet alleen hersenstructuren maar reguleren ook emoties en verminderen angst. Erik benadrukt daarom dat het belangrijk is om kinderen uit te dagen met complexe en nieuwe vaardigheden, zoals het leren van een muziekinstrument. Dit legt een basis voor een leven lang cognitieve gezondheid en veerkracht
Een goed ontwikkeld brein helpt je niet alleen in je jeugd, maar heeft invloed op het maken van keuzes in studie, loopbaan en je professionele leven. De cognitieve functies die worden versterkt door sport en muziek – zoals plannen, creativiteit en zelfreflectie – zijn essentieel bij het kiezen van een passende opleiding en het bepalen van een carrièrepad. Bovendien zorgen een sterke cognitieve reserve en emotionele regulatie voor veerkracht en flexibiliteit in het omgaan met uitdagingen. Door vroeg te investeren in je brein, leg je een fundament voor een leven lang leren, groeien en weloverwogen keuzes maken!
Wil je het hele artikel lezen? Klik hier.
Meer tips lezen? Klik hier.
Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.