Van onderadvisering tot onderwijspionier: het inspirerende verhaal van Karim Amghar

3 april 2025

Stel je voor: je bent elf jaar oud, vol dromen en ambities, en je krijgt te horen: 'je bent niet goed genoeg; we hebben lage verwachtingen van jou’. Dat was de realiteit voor Karim Amghar (35). Ondanks een havo/vwo-score op de Cito-toets kreeg hij een lager advies en werd hij naar het vmbo gestuurd. Niet omdat hij niet slim genoeg was, maar omdat er lage verwachtingen van hem waren. Die woorden zouden ook jaren later nog veel impact op hem maken.

Vastberaden

Het voelde als een klap in zijn gezicht. Niet het vmbo op zich, maar de boodschap erachter: “Je kunt het niet.” Die woorden lieten Karim niet los. Jarenlang had hij een laag zelfbeeld en veel woede in zich. Totdat hij werd toegelaten tot de hbo-opleiding Communicatie & Media. Ineens zag hij het verschil dat hoge verwachtingen kunnen maken. “Van de ene op de andere dag veranderde ik van een straatjongen met een grote bek in een serieuze student die keurig sprak, zich netjes kleedde en gezonde keuzes maakte.” Het bewijs dat je omgeving en de kansen die je krijgt, bepalend zijn voor je succes.

De ommekeer: van zakenman naar docent

Na zijn studie maakte Karim snel carrière bij een Amerikaans bedrijf. Een net pak, een leaseauto, een goed salaris: alles leek perfect. Totdat hij tijdens een sollicitatiegesprek een jonge Marokkaanse kandidaat ontmoette. Op papier was hij perfect, maar hij was te laat, slecht gekleed en onvoorbereid. Karim moest hem afwijzen, maar belde boos zijn opleiding op om te vragen hoe ze die jongen zo slecht voorbereid konden laten komen. ‘Zo van: Als je het allemaal zo goed weet, ga het maar doen dan. Ik moest flink inleveren op salaris en arbeidsvoorwaarden, maar ik heb het gedaan – en daar heb ik nooit een moment spijt van gehad. In het klaslokaal kun je echt impact maken. Ik had zelf een docent gemist die in me geloofde en me stimuleerde. Dus ik besloot dat ik zo’n docent wilde zijn. Ik onderschat nooit iemand.’

Karim begon zijn ervaringen te delen op LinkedIn en werd steeds vaker gevraagd als spreker, adviseur en schrijver. Zijn missie bleef hetzelfde: zorgen dat élk kind een eerlijke kans krijgt, ongeacht afkomst of sociale status. Inmiddels is hij televisie- en radiopresentator, programmamaker en columnist bij Trouw. En zijn impact blijft groeien. “Ik pak alles aan wat bijdraagt aan mijn missie.”

Een toekomst als minister van onderwijs?

Of Karim ooit minister van onderwijs wordt? ‘Haha, die uitspraak blijft me achtervolgen. Maar ik wil impact maken, dingen veranderen. En hoe kan dat beter dan als minister?’ Eén ding is zeker: zijn vuur blijft branden.

Wil je meer lezen over de inspirerende loopbaan van Karim?

Lees het interview op FNV hier. Of duik in zijn nieuwste boek, Maar dat snap jij toch niet, waarin hij opkomt voor het mbo en de kracht van praktijkonderwijs. Een must-read voor iedereen die gelooft in de toekomst van onderwijs.

Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.