#BOEKENTIP: De omwenteling, of de eeuw van de vrouw - Suzanna Jansen

De Omwenteling (2022) van Suzanna Jansen geeft een blik op de geschiedenis van de vrouw. Hierin vertelt de auteur het verhaal van de Nederlandse vrouwenemancipatie aan de hand van drie generaties in haar eigen familie. Van haar moeder Betsy, geboren in 1922, tot haar eigen generatie die steeds meer rechten en vrijheden verwierf.
"Op een ochtend in 1981 hangt Betsy een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, Suzanna, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging."
1922 is het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft Suzanna, haar dochter, meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.
Het boek laat zien hoe gigantisch de veranderingen in het leven van vrouwen in de afgelopen eeuw zijn geweest – en hoe taai de strijd voor gelijkwaardigheid was en soms nog steeds is. Suzanna slaagt erin om de grote geschiedenis tastbaar te maken via kleine, persoonlijke verhalen.
Een inspirerend en toegankelijk boek over emancipatie, verzet en de kracht van verandering.
Benieuwd naar andere boekentips? Kijk hier!
Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.