Sebastiaan Kieft: “Normaal is ook maar het gemiddelde van alle afwijkingen”

1 april 2025

“Jij kan toch goed lullen?” Het was een opmerking die alles veranderde voor Sebastiaan Kieft. Tijdens zijn studententijd stond hij plotseling op het podium om een festival te presenteren – en ontdekte hij iets bijzonders. Dit was wat hij wilde doen. 

Vandaag de dag is Sebastiaan professioneel presentator en spreker over neurodiversiteit. Hij helpt bedrijven en organisaties om beter om te gaan met werknemers met neurodiversiteit, zoals ADHD en autisme. Zijn missie? Een wereld waarin ‘anders zijn’ geen probleem is, maar een kracht. Maar hoe kwam hij op dit punt? En wat kunnen jongeren van zijn loopbaan leren? De redactie van Waarom Doe Je Wat Je Doet? interviewde hem over zijn studententijd en zijn carriere.

“Ik voelde me niet altijd gehoord”

Wie is Sebastiaan Kieft?
“Ik ben een enthousiaste, humoristische en betrokken spreker. Ik haal plezier uit het aan het lachen maken van mensen, muziek en mijn familie en vrienden. Maar ik weet ook hoe het is om je niet altijd thuis te voelen in een wereld die anders werkt dan jij.”

Als kind stond hij bekend als de grappenmaker. “Ik voelde me niet altijd gehoord door mijn ADHD. Dus maakte ik grapjes – dan zagen mensen me in ieder geval.” Hij hield zijn familie aan het lachen, speelde met knakworsten en gebruikte humor om contact te maken.
Maar achter die vrolijke façade worstelde hij. Op school voelde hij zich vaak anders.

Sebastiaan vertelt ook over zijn tijd op de basisschool. “Ik had veel vrienden, maar ik vond school lastig. Achteraf zie ik dat ik periodes had waarin ik niet lekker in mijn vel zat. Ik snapte niet waarom ik bepaalde dingen moest leren en voelde me soms een beetje een buitenstaander.”
Hij kreeg VMBO-TL schooladvies. “Omdat ik afgeleid was en leren moeilijk vond, dachten ze: dat wordt hem niet. Maar ik heb uiteindelijk havo en daarna atheneum gehaald. Niet zonder moeite, maar ik haalde het wel.”

Zoeken naar een pad

Hoe koos je je studierichting?
"Ik had geen idee. Ik dacht dat ik geneeskunde wilde doen, maar uiteindelijk werd het psychologie. Achteraf denk ik: waarom hielp niemand me bij die keuze?"

Zijn diagnose ADHD kwam pas tijdens zijn studie. “En dat veranderde niet meteen alles. Mensen denken vaak dat zo’n diagnose een kantelpunt is, maar eigenlijk begint het proces dan pas. Je moet jezelf opnieuw leren kennen.”
Hij ontdekte ook hoe de maatschappij omgaat met neurodiversiteit. “Veel psychologen focussen op hoe je ‘normaal’ kunt functioneren in plaats van hoe je je eigen pad kunt vinden.”

En toen ontdekte hij tijdens zijn studententijd zijn passie. Wanneer ontdekte je dat spreken jouw passie was?
Toen hij werd aangespoord om het podium op te stappen, voelde het ineens alsof alles klopte. 
“Na afloop kwamen mensen naar me toe en zeiden: ‘Hier moet je iets mee doen.’”
Vanaf dat moment dook hij in de wereld van entertainment. Hij presenteerde bingo-avonden en evenementen en leerde hoe je een publiek vasthoudt. Maar hij wilde méér dan alleen entertainment: “ik wil niet alleen mensen vermaken, ik wil impact maken. Ik wil laten zien dat neurodiversiteit geen beperking is, maar een kracht.”

Wat maakt jouw aanpak uniek?
“Humor. Moeilijke onderwerpen worden vaak zwaar gebracht, maar met humor kun je juist zorgen voor herkenning en verbinding. Ik maak neurodiversiteit bespreekbaar door mensen te laten lachen én nadenken." Sebastiaan wil het beeld van neurodiversiteit veranderen. Daartoe behoort een heel scala, niet alleen ADHD en autisme maar ook dyslexie, HSP en hoogbegaafdheid.
“We vragen mensen om in hokjes te passen, maar wat als we juist focussen op wat iemand wél kan? Stel je voor wat we kunnen bereiken als we mensen inzetten op hun kracht in plaats van hen te dwingen zich aan te passen.”

Lessons learned

Welke lessen Sebastiaan jongeren wil meegeven?

• Accepteer dat de wereld niet altijd voor jou gemaakt is – pas je leven aan op wat jij nodig hebt.

• Laat los wat anderen van je vinden – het enige wat telt is wat jóu gelukkig maakt.

• Zoek een omgeving die bij je past – vrienden, werk en relaties die jou begrijpen maken een wereld van verschil.

• Zie je ‘afwijking’ als een talent – normaal is ook maar het gemiddelde van alle afwijkingen.

“Vroeger probeerde ik in het systeem te passen. Nu heb ik mijn leven aangepast aan hoe mijn brein werkt. Ik ben zelfstandig, bepaal mijn eigen regels en werk met mensen die me begrijpen. Dat heeft me zoveel gelukkiger gemaakt.”

Er staan nog enkele spannende dingen op de planning. Zo geeft Sebastiaan in april 2025 zijn eerste TEDxTalk, over de kracht van anders zijn. “Ik wil laten zien dat juist degenen die buiten de hokjes vallen, de wereld mooier maken.” Ook start hij dit jaar met zijn eigen podcast.

Benieuwd naar de podcast van Sebastiaan. Wil je hem live zien, of wil je hem boeken als spreker? Check zijn website: sebastiaankieft.nl of volg hem op Instagram.

Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.