Van leegte naar lekkernij: het verhaal van Charlie’s Fika

27 mei 2025

Op haar zestiende voelde Charlie Ter Burg zich mentaal en fysiek uitgeput. Ze stopte met school en ging op zoek naar iets waar ze gelukkig van zou worden. Tijdens een bijbaan in een koffiezaak begon ze uit verveling de Zweedse kaneelbroodjes van haar oma te bakken. Deze vielen in de smaak, en al snel verkocht ze ze in de zaak.

Geïnspireerd door het succes en haar Zweedse roots, besloot Charlie haar profielwerkstuk te wijden aan het opzetten van een eigen café. Hoewel ze het werkstuk nooit inleverde, ontdekte ze een passie voor ondernemen. Ze volgde lessen aan de Ondernemersschool van Qredits en begon recepten te testen uit het oude receptenboekje van haar moeder. Dit leidde tot de oprichting van Charlie’s Fika, een bakkerij geïnspireerd op het Zweedse gebruik 'fika': een moment voor koffie en iets lekkers.

Charlie begon vanuit huis met bakken, maar haar lekkernijen werden al snel populair. Een ijssalon-eigenaar, wiens dochter haar kaneelbroodjes had geproefd, bood haar een ruimte aan in zijn zaak. Binnen drie weken had ze haar eigen café in de achterzijde van de ijssalon. Haar 'kanelbullar' (kaneelbroodjes) en 'hasselnöts topp' (hazelnoot-meringue koekjes) zijn favoriet bij klanten.

Tips en lessen van Charlie

  • Volg je passie: Zoek naar wat je gelukkig maakt en durf daarvoor te gaan.
  • Begin klein: Start vanuit huis of een kleine ruimte en groei organisch.
  • Leer continu: Verdiep je in alle aspecten van het ondernemen, van bakken tot belastingaangifte.
  • Vraag om hulp: Schakel experts in voor zaken waar je minder verstand van hebt, zoals boekhouding.
  • Wees flexibel: Sta open voor onverwachte kansen en durf deze te grijpen.

Lees hier het hele artikel van de Ondernemer

Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.