Hoe openheid over neurodiversiteit positieve invloed op je carrière kan hebben

17 februari 2025

Zestien jaar lang hield Tristan Lavender zijn autisme verborgen. Hij dacht dat het beter was als niemand het wist. Tot hij besefte dat openheid niet alleen hemzelf hielp, maar ook zijn omgeving en zijn werkgever. Hij deelde zijn verhaal met MT/Sprout, waarin hij de vele positieve kanten van neurodiversiteit in een corporate carrière belicht. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. En hoe neurodiversiteit juist een waardevolle troef kan zijn op de werkvloer. 

Wij hebben zijn lessons learned voor jou op een rijtje gezet. Om te laten zien hoe openheid over neurodiversiteit niet alleen uitdagingen met zich meebrengen, maar juist ook kansen en kracht kunnen betekenen. Hopelijk inspireren deze inzichten je om je eigen talenten volop te benutten! 

Les 1: Openheid creëert ruimte 
Tristan was bang voor vooroordelen en hield zijn autisme voor zichzelf. Maar toen hij er wél over vertelde, ontdekte hij dat hij niet de enige was. Zijn verhaal raakte velen en leidde tot de oprichting van het Philips Neurodiversity Network, een plek waar neurodivergente medewerkers van Philips ervaringen kunnen delen en waar leidinggevenden leren hoe ze een inclusieve werkomgeving creëren. Dus: je hoeft jezelf niet klein te houden – door open te zijn, maak je ruimte voor groei, ook op de werkvloer! 

Les 2: Anders denken is een voordeel 
Neurodiverse mensen – of je nu autisme, ADHD of dyslexie hebt – kijken vaak anders naar problemen en oplossingen. Dat is precies wat bedrijven nodig hebben. Of het nu gaat om een scherp oog voor detail, creatieve denkkracht of een onconventionele aanpak, diversiteit in denkwijzen verhoogt innovatie en prestaties. Gepubliceerd onderzoek door Harvard Business Review toont zelfs aan dat neurodiverse teams tot 30% beter presteren dan neurotypische teams. Organisaties en bedrijven kunnen dus flink profiteren van een mix van deze ‘anders werkende’ breinen! Dat beaamt Tristan ook: ‘zeker een bedrijf als Philips, dat drijft op innovatie, heeft mensen nodig die met nieuwe, onconventionele invalshoeken komen.’  

Les 3: Een inclusieve werkomgeving helpt iedereen 
Tristan ontdekte dat kleine aanpassingen, zoals een duidelijke vergaderagenda of een rustige werkplek, niet alleen voor hem, maar voor iedereen prettig zijn. Een werkomgeving waarin mensen ruimte krijgen om te werken op een manier die bij hen past, leidt tot betere prestaties, minder stress en meer werkplezier. Flexibiliteit en maatwerk zijn geen luxe, maar noodzaak. 

Lesson 4: Bewustwording is key voor verandering 
Toen Tristan informatie zocht over neurodiversiteit binnen Philips, vond hij… niets. In plaats van zich daar bij neer te leggen, zette hij het zelf op de agenda. Hij startte gesprekken, zette een netwerk op en zag dat steeds meer mensen zich uitspraken. Zijn ervaring laat zien: verandering begint bij bewustwording. Door te praten en kennis te delen, maak je het pad vrij voor anderen. 

Jezelf kunnen zijn is de sleutel tot succes 
De belangrijkste les? Je hoeft niet in een standaardprofiel te passen om succesvol te zijn. Door je eigen talenten en manier van denken te omarmen, kun je juist het verschil maken. Of je nu studeert, een bedrijf start of aan het begin van je carrière staat: jouw unieke brein is je kracht. Gebruik het. 

Wil je meer weten over hoe je jouw neurodiversiteit als kracht kunt inzetten? Onze partner Bianca Ranzijn van Dyslexie in Bedrijf helpt je om je talenten te ontdekken en optimaal te benutten, vooral op professioneel vlak. Lees hier meer over Dyslexie in Bedrijf of bezoek een inspiratiesessie

Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.