“Jouw keuze staat niet voor altijd vast. Veranderen kan en mag altijd”
Sara Snel is een positieve doorzetter. Als kind droomde ze ervan dolfijnentrainer te worden, maar kwam na school in recruitment terecht. Totdat een burn-out deze carrière beëindigde. Ze begon een zoektocht en ontdekte hoe ze als zelfstandig ondernemer beter haar talenten tot hun recht kan laten komen. In Oostenrijk. Waar ze gelukkig en gezond leeft.
“Ik ben altijd een doorzetter geweest”, antwoordt Sara Snel op de vraag ‘Wie ben jij?’. “Ik ben (te) positief, wil overal het goede van inzien. Lekker kletsen vind ik heerlijk, maar ben ook vaak op mijzelf, fijn mijn eigen ding doen. En ik ben gek op de bergen!”
Hoe was jouw jeugd?
“Ik heb een fijne jeugd gehad. Mijn moeder was heel attent, na school wachtte ze altijd met het ‘het kopje thee’ op mij. Mijn vader was wat meer op zichzelf, maar toen ik ouder werd haalde hij mij altijd op van feestjes bij vriendinnen of als ik bijvoorbeeld een bus had gemist. Ik heb twee oudere zussen en een broertje, dat leverde in huis veel drukte op. Samen met mijn broertje en drie buurjongens speelde ik veel buiten.”
Als puber veranderde de situatie. Sara vond het moeilijk om dingen zonder uitleg of onderbouwing aan te nemen. Ze wilde graag de logica van zaken inzien en vroeg net zolang door, totdat ze begreep wat er aan een onderwerp of ontwikkeling ten grondslag lag. Die vragen gingen ook over het geloof waarmee ze opgroeide. Dat bracht spanning tussen Sara en haar ouders.
Hoe verliep jouw schoolperiode?
“In basis heb ik leuke herinnering aan de basisschool in Emmeloord. Ik had er vriendinnetjes en kijk blij terug op de musical in groep 8. Het leren vond ik lastig. Ik ben meer een doener en haalde met de Cito-toets niet de resultaten die voldoende waren om naar de havo te gaan.”
Na de basisschool stapte Sara over naar vmbo-kader in Zwolle. Ze trof er een hechte klas en sloot fijne vriendschappen. Ook het leren ging beter, waardoor ze na twee jaar kon overstappen naar vmbo-tl. Helaas verliepen de twee jaar daar minder prettig. “Ik werd gepest, omdat ik een moedervlek op mijn gezicht had. Die moedervlek heb ik weg laten halen.” Ze vertelt dat het pesten achteraf een grotere impact op haar heeft gehad dan ze in eerste instantie dacht. Muziek was een afleiding. Sara was fan van One Direction en Justin Bieber. Vooral de song ‘love yourself’ luisterde ze graag, omdat het goed laat zien hoe belangrijk de liefde voor jezelf is.
Wist je welke vervolg opleiding je wilde gaan doen?
“Ik wilde naar de havo, richting economie wiskunde, maar daar was mijn examen wiskunde niet goed genoeg voor. Dat vak moest ik laten vallen, dan kon ik in ieder geval slagen voor tl. Daarna dacht ik aan een vervolg op de politieopleiding of hotelschool. Mijn vader ging mee naar de open dagen. Toen bleek dat ik op zondag zou moeten werken, waren deze opleidingen geen optie meer. Eigenlijk wist ik niet goed welke kant ik op wilde, ik vond keuzes maken lastig. Ik startte met een vierjarige, brede secretaresseopleiding in Emmeloord. Thuis stond hier achter. Die opleidingsjaren waren leuk, met een gezellige meidenklas. Ik heb veel geleerd over plannen, gestructureerd werken en anderen helpen.“
Welke keuzes qua werk maakte jij na de schoolperiode?
Vanuit school liep Sara stage bij een notariskantoor. Daar ging ze na haar opleiding aan het werk, als receptioniste. “Op een gegeven moment merkte ik dat ik vastliep als ik werkzaamheden voor een ander moest doen, waar ik zelf niet achter stond. Alsof ik een soort slaafje was. Zo kon ik niet mijzelf zijn. Ik vertrok en startte bij een uitzendbureau als recruiter. Het was een startup en ik genoot van de gesprekken met werkzoekenden.” Na een vakantie in Australië eindigde deze baan, waarna ze overstapte naar Tempo Team in Zwolle. Helaas kwam Sara na drie jaar in een burn-out terecht. “Als ik achteraf terugkijk deed ik werk dat totaal niet in lijn lag met waar ik voor sta. De druk was hoog, de gesprekken met potentiële medewerkers leuk, maar de sales erbij was te veel.”
Inmiddels woonde Sara op zichzelf en leerde ze haar huidige vriend kennen. Haar baan werd in gezamenlijk overleg stopgezet. Ze erkende de bun-out niet en besloot in een hotel te gaan werken. De nieuwe omgeving en afwisseling in werk deden haar goed. Maar na 10 maanden verviel Sara in hetzelfde patroon als de reden waardoor ze in een burn-out terecht kwam: Enthousiast alles aannemen en geen grenzen stellen. Ze nam ontslag en begon aan haar eigen persoonlijke ontwikkeling.
Waarom doe je nu wat je doet?
“Nadat ik ontslag nam bij het hotel ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en gaan werken bij een tuincentrum. De perfecte plek om te ontprikkelen. Het hielp goed, totdat het mij te saai werd, ik wilde iets nieuws, maar wat? Mijn vriend is zelfstandige en werkt wanneer hem dat het beste uitkomt. Die vrijheid wilde ik ook. Ik besloot ondernemer te worden. De vraag was wat ik dan ging ondernemen. VA was booming, dat leek mij wel wat. Ik had er al eerder een opleiding voor gevolgd, want mijn overtuiging is dat je eerst een opleiding moet volgen om het vak goed te kunnen uitoefenen. Uiteindelijk heb ik het als VA twee weken volgehouden. Dat werd ‘m niet, te veel druk en ik wilde vrijheid.”
Als recruiter had ze altijd veel vacatureteksten geschreven, met succes. Dat pakte ze op en werd copywriter. Toen er vanuit haar klantenkring ook vraag naar blogs en andere soorten teksten kwamen, verbreedde Sara haar diensten. Uiteindelijk specialiseerde zij zich in webteksten. “Daarover kan ik diep in gesprek gaan, mijn opdrachtgevers helpen, woorden geven aan hun passie. En daar word ik gelukkig van.”
Wat brengt jou naar Oostenrijk?
“Mijn vriend en ik zijn alle twee dol op bergen. In zo’n omgeving voelen we ons goed. Waarom zouden we dan ook niet daar gaan wonen in plaats van in Nederland blijven, omdat het een ‘normalere’ keuze is. Onze vrienden vinden het super tof, mijn familie vindt het spannend, maar bewondert ons dat we de stap durven zetten. Sinds april 2024 wonen we voor een half jaar in Innsbruck en werken we fijn op afstand. We denken erover na om bijvoorbeeld in de winter naar Portugal te gaan.
Welke boodschap heb je voor jongeren die nog een studie-/jobkeuze gaan maken
“Jouw keuze staat niet voor altijd vast. Veranderen kan en mag altijd. Nieuwe keuzes zijn best spannend. Maar als iets vanzelf gaat, moeiteloos, dan weet je wat bij je past. Dat gaat meer op gevoel dan op basis van opleiding en cijfers. En als je een job hebt, is regelmatig bij jezelf inchecken belangrijk: word ik nog steeds blij van dit werk? Want gezondheid en geluk zijn het allerbelangrijkste en daar ben je zelf verantwoordelijk voor.”
Meer weten over het werk van Sara? Kijk op eenbergletters.nl.
Spreekt dit verhaal jou aan? Wil je contact of werk?
Neem contact met ons op via dit contactformulier.